facetten header
Dynamisch informatiebord

Dynamisch informatiebord

Introductie Use Case

Langs de Nederlandse kust staan naast elke strandopgang informatieborden om bezoekers te informeren over de veiligheid op het strand en in de zee. Deze borden worden niet goed bekeken, de borden zijn statisch en slecht toegankelijk (voor slechtzienden, analfabeten en mensen in een rolstoel). Op Scheveningen bleek in de zomer van 2020 de informatie over vlaggen (seinen) op de zwemwaterborden bij veel strandbezoekers niet bekend. Met deze use case wordt onderzocht op welke manier de gemeente Den Haag bezoekers van het strand op een dynamische manier kan informeren over de veiligheid op het strand en in de zee, waarbij mogelijk ook gebruik gemaakt wordt van real-time databronnen in het Living Lab.

Waarom de use case

In de zomer van 2020 was Scheveningen de drukste badplaats in Nederland, met veel nationale- en internationale bezoekers. De kuststrook van Scheveningen in Den Haag is de grootste toeristische trekpleister van de stad en veel bezoekers zoeken tijdens de warme zomerdagen verkoeling in de zee.

Zwemmen in zee betekent risico’s nemen, risico’s die worden veroorzaakt door getijwerking, muien, windrichting en zwemwaterkwaliteit. In het drukste weekend in augustus 2020 moesten de landelijke reddingsbrigades alleen al op een vrijdag ruim driehonderd keer in actie komen. Daarbij verkeerden in zeker 33 gevallen mensen in een levensbedreigende situatie. Hieruit blijkt dat niet iedereen op de hoogte is van de gevaren die zwemmen in de zee met zich meebrengt.

Verwachtingen/ Leerdoelen

In juni 2021 is het dynamische informatiebord geplaatst op de Noordboulevard van Scheveningen om te onderzoeken hoe bezoekers beter geïnformeerd kunnen worden over de zwemwaterkwaliteit. Dit bord vervangt nadrukkelijk niet de bestaande zwemwaterborden maar is daarop een aanvulling. Doelgroepen zijn  strand- en zeebezoekers uit binnen- en buitenland. Het doel is een hogere attentiewaarde te behalen, meer inclusieve én diverse berichtgeving te bereiken, dynamisch en aangepast naar de behoefte op dat moment, zodat veiligheid op het strand vergroot wordt.

Bij een succesvolle uitkomst kan wellicht in de toekomst worden uitgebreid naar andere delen van de kuststrook op Scheveningen waar de Smart City Infrastructuur al aanwezig is of nog ontwikkeld wordt, zoals de Middenboulevard, het Zwarte Pad, het Noordelijk Havenhoofd en de Morales Boulevard.

Hoe wordt de use case mogelijk gemaakt

De provincie Zuid-Holland is verantwoordelijk voor alle informatieborden langs de kuststrook. Zij zijn daarom opdrachtgever voor het dynamisch informatiebord. De gemeente werkt naast de Provincie Zuid-Holland verder samen met Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH), de Reddingsbrigade, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), en het stadsdeel Scheveningen.  

Meer informatie

Interesse in meer informatie over deze use case? Neem dan contact op met het aanspreekpunt van de use case Suzanne Kalf (suzanne.kalf@denhaag.nl) of e-mail een algemene vraag naar het Living Lab Scheveningen via smartthehague@denhaag.nl.

Ga naar de inhoud