In een wereld die steeds digitaler wordt, maken mensen dagelijks gebruik van draadloze netwerken zoals wifi en 5G. Maar hoe krachtig is de straling die hierbij vrijkomt en welke impact heeft dit op de omgeving? Het lectoraat Smart Sensor Systems van De Haagse Hogeschool onderzoekt dit met behulp van de digitale infrastructuur van Living Lab Scheveningen.
Wat is elektromagnetische veldsterkte?
Elektromagnetische veldsterkte geeft aan hoe sterk de onzichtbare golven zijn die worden gebruikt voor draadloze communicatie. Denk aan signalen van telefoons, 5G-antennes en radiozenders. Deze golven vullen de lucht om ons heen.


Wat is het doel van het onderzoek?
Het onderzoek richt zich op het vaststellen hoe betrouwbaar deze sensoren langdurige metingen kunnen uitvoeren. Daarnaast wordt onderzocht wat de normale niveaus zijn en hoe deze gegevens gebruikt kunnen worden om inwoners duidelijk en betrouwbaar te informeren over elektromagnetische velden in hun leefomgeving.
Hoe wordt dit gemeten op de boulevard?
In het Living Lab Scheveningen, een locatie waar nieuwe technologieën worden getest, zijn sensoren geplaatst. Deze sensoren vormen een klein netwerk dat continu de elektromagnetische veldsterkte op de boulevard meet.
Binnenkort voor iedereen inzichtelijk
Binnenkort wordt een online dashboard beschikbaar waarop live de meetresultaten gevolgd kunnen worden. Hiermee worden de onzichtbare signalen in de omgeving zichtbaar en begrijpelijk gemaakt.
Over het lectoraat Smart Sensor Systems
Slimme meetinstrumenten en sensoren (statisch, mobiel en zelfs draagbaar) leveren een grote hoeveelheid nuttige gegevens en toepassingen op, onder andere voor het bedrijfsleven, de zorg en andere sectoren. Het lectoraat Smart Sensor Systems richt zich op het ontwerp en de ontwikkeling van dergelijke meetnetwerken, evenals op het verwerken en terugkoppelen van de meetgegevens.