Zoek
facetten header
Hoe maak je met technologie een stad veiliger?

Hoe maak je met technologie een stad veiliger?

De gemeente Den Haag, politie Nederland en Politie Eenheid Den Haag gaan samen met andere partners werken aan deze vraag in een speciaal innovatiehub. De projecten richten zich op bewaken en beveiligen, het verantwoord inzetten van sensoren en camera’s en druktemonitoring.

“Kennis en kunde komen zo bij elkaar en er wordt gezamenlijk verder gebouwd aan innovatie op deze belangrijke domeinen”, zegt Saskia Bruines. “Den Haag wil de kansen van nieuwe technologie en data benutten voor de veiligheid in de stad. Binnen de innovatiehub gaan we testen wat wel en niet werkt in de praktijk”.

Oplossingen die worden getest, zijn onder andere het op een privacy verantwoorde manier monitoren van drukte op Scheveningen. Ook kunnen agenten in een digitale omgeving meerdere scenario’s trainen op virtuele locaties in Den Haag. “De innovatiehub vervult een landelijke koplopersrol en richt zich op problematiek die kan leiden tot onveilige situaties in de stad, zoals de overlast door gebruik van verdovende middelen, agressie, geluidsoverlast en ondermijning”, aldus wethouder Bruines.

Een van de projecten van de innovatiehub is de zogenoemde Crowd Safety Manager. Deze zomer is er een proef met deze digitale druktemanager op Scheveningen, waarbij wordt onderzocht hoe digitale technologie en data kunnen helpen om de drukte in de badplaats in goede banen te leiden. De digitale kaart laat zien waar het druk is, maar voorspelt ook waar drukte kan ontstaan.

Ga naar de inhoud