Werken aan een Smart City
Om te innoveren zijn experimenten en nieuwe samenwerkingsverbanden nodig. Samen met marktpartijen, startups, kennisinstellingen, medeoverheden, inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties probeert de gemeente in een aantal delen van de stad slimme oplossingen uit.
Onder de naam SHIELD werken Politie en gemeente Den Haag samen aan technologische innovaties in het veiligheidsdomein. Zo worden krachten van beide organisaties gebundeld om te innoveren en kunnen geslaagde innovaties beter en sneller opgeschaald worden.
Gemeente Den Haag werkt samen met partners, zoals Impact Coalitie Safety & Security, aan veilige en innovatieve smart city-oplossingen in Nederland. Dit platform ontwikkelt digitale steden waarin veiligheid en innovatie samenkomen, met technologie die het welzijn van iedereen bevordert.
Bij Startup in Residence Intergov dagen overheden startups uit om innovatieve oplossingen te pitchen voor maatschappelijke challenges. De startups met de beste oplossingen worden geselecteerd voor het programma. In een periode van 5 maanden doorlopen ondernemers een waardevol innovatieprogramma om samen met de overheid hún oplossing klaar te maken voor implementatie. Dus: co-creëren om sneller impact te maken!
Het Dutch Metropolitan Innovations (DMI)-ecosysteem is een samenwerkingsverband dat zich richt op slimme en duurzame verstedelijking. Gemeente Den Haag speelt een actieve rol in dit ecosysteem door deel te nemen aan diverse projecten en initiatieven binnen het Living Lab, waar innovatieve oplossingen worden getest en ontwikkeld om de leefbaarheid van de stad te verbeteren.
Gemeente Den Haag doet mee aan Pientere Tuinen. Met Pientere Tuinen wordt direct een positieve en concrete bijdrage geleverd aan een groene en gezonde leef- en woonomgeving. Het is een landelijk participatieproject. Het doel is om landelijk op 5.000 meetpunten in privétuinen van bestaande en nieuwe woningen data te verzamelen en op basis hiervan maatwerk te bieden aan tuinbezitters met tips en voorlichting.
In de openbare ruimte zet de gemeente Den Haag sensoren in, met aandacht voor en een streven naar transparantie over de verzamelde data. Zo heeft de gemeente bijgedragen aan de ontwikkeling van de landelijke richtlijn voor overheidssensoren en onderzoekt, samen met het Responsible Sensing Lab, hoe slimme technologieën verantwoord kunnen bijdragen aan een transparante digitale stad.
Den Haag is dé stad van zorg en innovatie. Sinds 2016 investeert de gemeente Den Haag in het toekomstbestendig maken van de zorg. Samen met inwoners, zorgaanbieders, ondernemers en onderwijsinstellingen zorgen we voor de juiste zorgtechnologie die Hagenaars helpen langer en prettiger zelfstandig thuis te blijven wonen.
Dit is een testgebied voor slimme vernieuwingen op zee. Voor de kust van Den Haag, net buiten de haven van Scheveningen, werken Gemeente Den Haag, KPN, TU Delft, TNO, Sailing Innovation Centre, Svašek Hydraulics en het Watersportverbond samen aan een geavanceerd testgebied van 10 x 10 zeemijl.
De gemeente gebruikt (digitale) vernieuwingen steeds vaker om problemen in de stad op te lossen. Op deze pagina staan projecten waarbij de gemeente digitale uitvindingen gebruikt of gaat gebruiken.