Living Lab Scheveningen (LLS) is een proeftuin en leergebied op de boulevard van Scheveningen, van het Zwarte Pad tot en met het Noordelijk Havenhoofd. Hier wordt met digitale innovaties in de praktijk geëxperimenteerd middels kleinschalige onderzoeksprojecten, use cases genoemd. Het Living Lab Scheveningen biedt de mogelijkheid om gecontroleerd kennis te maken met de kansen en aandachtspunten bij het inzetten van nieuwe technologie. Om dit te realiseren werkt de gemeente intensief samen met bedrijven, kennisinstellingen, inwoners en andere overheden. Gezamenlijk wordt niet alleen bekeken of en hoe digitale toepassingen werken, maar ook wat een toepassing betekent voor bijvoorbeeld databeheer, privacy, veiligheid en sociale wenselijkheid. Succesvolle oplossingen kunnen verder in de stad en regio worden toegepast. Tegelijkertijd wordt ook duidelijk wat niet werkt.
Wat is een Use Case?
Voor het Living Lab Scheveningen zijn samen met bewoners, overheden en het bedrijfsleven uiteenlopende onderwerpen geïnventariseerd, zoals afval, energie, (sociale) veiligheid en (geluids)overlast. Het Living Lab Scheveningen speelt ook in op actualiteiten die in de stad ontstaan en raakvlakken hebben.
Middels een speciaal ontwikkeld format beoordeelt de gemeente de verschillende use cases. Het format beschrijft zaken als: Wie heb je nodig? Wat is er al qua kennis en techniek beschikbaar? Hoe betrek je mensen? Als het format vruchtbaar lijkt wordt er een plan van aanpak opgesteld.
Digitale infrastructuur
Veel van de innovatieve toepassingen, of use cases, die in het Living Lab Scheveningen worden ontwikkeld en getest, maken gebruik van een digitale infrastructuur die dus hiervoor speciaal aan de kust van Scheveningen is aangelegd. Deze infrastructuur bestaat onder meer uit ondergrondse glasvezelverbindingen en lichtmasten en kiosken die daarop zijn aangesloten. Daarmee geven de lichtmasten niet alleen licht, maar kunnen ze eenvoudig worden uitgerust met bijvoorbeeld sensoren of camera’s. Lees hier meer over in het Integraal Systeem Ontwerp.
Use Cases in het Living Lab Scheveningen
De use cases die lopen zijn binnen het Living Lab Scheveningen onderverdeeld in 5 aandachtsgebieden. Elk aandachtsveld heeft zijn eigen team van specialisten. De aandachtsvelden in het Living Lab Scheveningen zijn: Veiligheid en leefbaarheid; Mobiliteit; Duurzaamheid en milieu; Participatie; Economie, toerisme en recreatie.
Veiligheid en leefbaarheid
Mobiliteit
Duurzaamheid en milieu
Participatie
Economie, toerisme en recreatie
Samenwerkingen
De toepassingen in het Living Lab Scheveningen worden ontwikkeld in opdracht van en/of in samenwerking met de inhoudelijk betrokken onderdelen van de gemeente (zoals de handhavingsorganisatie, team energietransitie of het havenbedrijf), maar ook met andere partijen zoals de provincie en de reddingsbrigade. Innoveren is altijd een samenspel tussen bedrijven, kennisinstellingen, inwoners/ondernemers en de overheid.
De gemeente betrekt kennisinstellingen en studenten actief bij het Living Lab Scheveningen. Onder meer de Haagsche Hogeschool, TU Delft, Hogeschool Inholland, het Maris College en de Universiteit Leiden zijn in het Living Lab actief.
Impact Coalitie Safety & Security
Voor het thema veiligheid is op initiatief van de gemeente Den Haag en de Nationale Politie de Impact Coalitie Safety & Security gestart. Dit is een landelijke samenwerking met Amsterdam, Apeldoorn, Almere, Eindhoven, de VNG en Security Delta. Geslaagde digitale toepassingen die bijdragen aan een veilige stad worden via die Impact Coalitie met andere steden en politie-eenheden gedeeld. Ook andere gemeenten kunnen gebruikmaken van de kennis die door de Impact Coalitie wordt opgebouwd.
De Crowd Safety Manager is een belangrijke toepassing die binnen de Impact Coalitie Safety & Security wordt ontwikkeld.
City Deal
Den Haag neemt sinds 2020 deel aan de City Deal ‘Een Slimme Stad, zo doe je dat’. Dit driejarig samenwerkingsverband tussen gemeenten, andere overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties ontwikkelt een toolbox met instrumenten en producten voor digitale innovatie in steden.