Zoeken
facetten header
Living Lab Scheveningen

Living Lab Scheveningen

Living Lab Scheveningen is een test- en leeromgeving op de boulevard van Scheveningen, van het Zwarte Pad tot het Noordelijk Havenhoofd. Hier worden in kleinschalige onderzoeksprojecten, de zogenaamde use cases, digitale innovaties getest en onderzocht. De focus ligt op praktische toepassingen die bijdragen aan een slimme en leefbare stad.

Het Living Lab Scheveningen biedt de mogelijkheid om op een verantwoorde manier kennis te maken met de kansen en uitdagingen van nieuwe technologieën. De gemeente werkt hiervoor nauw samen met bedrijven, kennisinstellingen, inwoners en andere overheden. Samen wordt onderzocht niet alleen of en hoe digitale toepassingen functioneren, maar ook wat de impact is op zaken als databeheer, privacy, veiligheid en maatschappelijke acceptatie. Oplossingen die succesvol blijken, kunnen op grotere schaal in de stad en regio worden toegepast. Tegelijkertijd worden ook de beperkingen en minder effectieve toepassingen zichtbaar.

Werkwijze Living Lab

In het Living Lab Scheveningen zijn samen met bewoners, overheden en bedrijven verschillende thema’s in kaart gebracht, zoals afval, energie, (sociale) veiligheid en (geluids)overlast, waarmee wordt ingespeeld op actuele stedelijke kwesties. Deze samenwerking vormt de basis voor het testen van nieuwe ideeën en technologieën.

Om nieuwe ideeën en technologieën goed te testen, gebruikt de gemeente een vernieuwde werkwijze. Deze werkwijze (ook wel het innovatieproces genoemd) is gebaseerd op design thinking en ervaring met experimenten, zoals in het Living Lab Scheveningen. Het proces helpt stap voor stap om een vraag om te zetten in een concreet experiment voor uitdagingen zoals digitale dienstverlening, smart city-oplossingen en duurzame technologieën. Bijvoorbeeld: Welke partijen zijn nodig? Welke kennis en techniek zijn al beschikbaar? Als de stappen goed doorlopen zijn en de uitdaging veelbelovend blijkt, wordt er een plan van aanpak opgesteld, wat het begin markeert van een use case die verder wordt ontwikkeld en getest in de praktijk.

innovatieproces
Het innovatieproces

Use cases Living Lab Scheveningen

De lopende use cases binnen het Living Lab Scheveningen worden verder ontwikkeld en in de praktijk getest, verdeeld over relevante aandachtsgebieden zoals Infrastructuur, Milieu & Natuur, Mobiliteit en Bereikbaarheid, Toezicht, Openbare Orde & Veiligheid, en Slim Burgerschap. Elk aandachtsgebied wordt ondersteund door een team van specialisten.

Digitale infrastructuur

Veel van de innovatieve toepassingen, of use cases, die in het Living Lab Scheveningen worden ontwikkeld en getest, maken gebruik van een digitale infrastructuur die speciaal voor dit doel langs de kust van Scheveningen is aangelegd. Deze infrastructuur bestaat onder andere uit ondergrondse glasvezelverbindingen en lichtmasten en kiosken die daarop zijn aangesloten. Hierdoor bieden de lichtmasten niet alleen verlichting, maar kunnen ze eenvoudig worden uitgerust met sensoren of camera’s. Meer hierover? Klik dan op:

Ga naar de inhoud