facetten header
Dronedetectie

Dronedetectie

Introductie Use Case 

De gemeente is samen met de politie de proef dronedetectie gestart om een beeld te krijgen van de drones die door Den Haag vliegen. Het dronedetectiesysteem ontvangt de radiosignalen waarmee een drone wordt aangestuurd. Op die manier wordt duidelijk waar een drone vliegt. De identiteit van de dronebestuurder is hierbij niet zichtbaar. De proef duurt tot en met september 2024.

Chiu Man en Saskia Bruines

Waarom de use case 

Drones zijn niet meer weg te denken. De techniek ontwikkelt zich snel en steeds meer mensen schaffen een drone aan. De toename van het aantal drones zorgt wel voor nieuwe uitdagingen in de lucht.

Denk aan de privacybescherming, maar ook de veiligheid in het luchtruim. De gemeente brengt daarom samen met de politie in beeld hoeveel drones er in het luchtruim rondgaan. Dat beeld is hard nodig om na te kunnen denken over hoe er op een veilige manier met drones kan worden omgegaan. Op sommige plekken van de wereld worden drones al gebruikt om pakketjes te bezorgen. Willen we dat ook in Den Haag? Dat gesprek moeten we met elkaar voeren.

Hoe wordt de use case mogelijk gemaakt 

De politie en de gemeente voeren deze use case uit binnen de innovatiehub SHIELD. In SHIELD werken de gemeente Den Haag en de politie samen aan technologische innovaties in het veiligheidsdomein. SHIELD heeft zich gevestigd op de HSD Campus.

Voor deze proef worden drie dronedetectie-sensoren van Europese makelij gebruikt. Dit systeem ontvangt de radiosignalen waarmee een drone wordt aangestuurd. De sensoren hebben een flink bereik en zijn op drie daken geplaatst, verspreid over Den Haag.

Wat is het doel 

Dronedetectie moet de politie en de gemeente inzicht geven in de dronevluchten in Den Haag. Zo weten de gemeente en de politie op welke momenten drones boven de stad vliegen en op welke locaties. Op dit moment is er namelijk geen beeld van de dronevluchten in Den Haag. Dit is wel nodig om verder na te denken over het veilig gebruik van het lagere luchtruim, hoe om te gaan met handhaving en de rol van de politie, gemeenten en andere organisaties. Het doel van de proef is dus het vergaren van inzicht, niet om illegale dronevluchten te handhaven. De proef wordt eind 2024 geëvalueerd. Daarna bepalen de gemeente en de politie of dronedetectie een vervolg krijgt.

Verwachtingen

Boven het overgrote deel van Den Haag gelden no-flyzones. Dat betekent dat je daar niet met een drone mag vliegen. Denk aan natuurgebieden, de nabijheid van ministeries en ambassades en de aanvliegroute van Rotterdam The Hague Airport. Ook mag je met een drone niet hoger dan 120 meter vliegen. Het overgrote deel van de vliegers heeft onschuldige plannen, maar tegelijkertijd weet niet elke dronebezitter wat de regels zijn. De proef met dronedetectie gaat ook daar inzicht in geven.

Meer informatie? 

Interesse in meer informatie over het Registratiesysteem Scheveningen Haven? Neem dan contact op met het aanspreekpunt van de use case Iris Neeleman (iris.neeleman@denhaag.nl) of e-mail een algemene vraag naar het Living Lab Scheveningen via smartthehague@denhaag.nl 

Skip to content