Zoeken
facetten header
Slim Strandnet

Slim Strandnet

Introductie use case 

De gemeente Den Haag streeft ernaar om in 2030 klimaatneutraal te zijn, zoals vastgelegd in de EU Missie voor 100 klimaatneutrale en slimme steden. De ontwikkelingen hiervoor zijn in volle gang. Echter, de groei van lokaal opgewekte duurzame energie legt druk op het elektriciteitsnet, waardoor nieuwe aansluitingen vaak niet mogelijk zijn. Dit vertraagt de energietransitie. Om dure netuitbreidingen te voorkomen, zoekt de gemeente naar innovatieve oplossingen voor slim energiebeheer. Zo wordt het energienet ontlast, komt er ruimte voor meer duurzame opwek én worden ingrijpende werkzaamheden vermeden. 

 Waarom de use case 

Om te verkennen hoe energienetten slimmer kunnen, werkt Den Haag samen met Stedin. In Living Lab Scheveningen is een privaat laagspanningsnet van 1 megawatt gerealiseerd. Dat is genoeg voor circa 1000 huishoudens. Deze testomgeving biedt ruimte voor innovatieve technieken en werkwijzen. Gemeentelijke diensten, zoals de Havenbediencentrale Scheveningen, The Hague Beach Stadium en gemeentelijke evenementen, én lokale ondernemers zoals strandpaviljoens The Shore, Aloha en Hito, behoren tot de eerste gebruikers.

Verwachtingen en leerdoelen

Het project laat zien dat slimme energienetten kunnen helpen om pieken in het stroomverbruik op te vangen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door energie tijdelijk op te slaan in batterijen en op een later moment te gebruiken. Ook kijkt de gemeente hoe een lokale energiecoöperatie werkt: een groep gebruikers die samen afspraken maakt over het delen van energie. De kennis die hiermee wordt opgedaan helpt om beter beleid te maken en versterkt de rol van de gemeente als mede-eigenaar van Stedin. Het doel is een energiesysteem dat betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam is, met zo min mogelijk overlast. 

Hoe wordt de use case mogelijk gemaakt

De samenwerking tussen Stedin en de gemeente maakt deze use case uitvoerbaar. De gemeente investeert in innovatie vanwege de impact op leefbaarheid en kosten. Europese financiering ondersteunt fysieke en digitale infrastructuur, van kabels en glasvezel tot een energie-managementplatform met voorspellingsmodellen. Marktpartijen beheren het net, waardoor het slimme strandnet een samenwerking is van vele partijen die samen werk maken van de energietransitie.

NL V Medegefinancierd door de Europese Unie POS

Meer informatie 

Contactpersonen voor deze use case is: Bart van Velthoven (bart.vanvelthoven@denhaag.nl) en Ricardo de Roos (ricardo.deroos@denhaag.nl). Stuur voor algemene informatie een e-mail naar Living Lab Scheveningen via smartthehague@denhaag.nl

Slim Strandnet PDF cover
Klik op bovenstaande afbeelding om de interactieve PDF te downloaden. Deze laat de verschillende use cases van het Slimme Energienet zien.
Ga naar de inhoud