Zoek
facetten header
Havenbedrijf start met slimme registratie van vaarverkeer in Scheveningen

Havenbedrijf start met slimme registratie van vaarverkeer in Scheveningen

Een mooi resultaat. Medewerkers van het Havenbedrijf hebben samen met betrokken partijen het Registratiesysteem Scheveningen Haven in gebruik genomen. Het nieuwe systeem herkent en registreert automatisch het vaarverkeer dat de haven in- en uitvaart. Het Living Lab was partner gedurende het proces en heeft bijgedragen met de Smart City infrastructuur.

Het Havenbedrijf vond het belangrijk om meer zicht te krijgen op het vaarverkeer in de haven van Scheveningen. Tot nu toe wordt alleen de beroepsvaart geregistreerd. Omdat er geen standaard systeem hiervoor bestond, zoals dat wel bestaat bij de kentekenregistratie van auto’s. Het systeem werd ontwikkeld met BrainCreators en Bosch als partner.

“De haven van Scheveningen ligt direct aan de Noordzee en verwelkomt zowel de beroepsvaart als de recreatievaart. Scheveningen Haven is ook een wijk waar mensen wonen, werken en recreëren. Daarom is het nu en in de toekomst belangrijk om de (maritieme) veiligheid en leefbaarheid te waarborgen. Het gebruik van het registratiesysteem door medewerkers van het Havenbedrijf gaat hierbij helpen.” vertelt Havenmeester Cees Duvekot.

Het registratiesysteem dat Scheveningen Haven inzet herkent en registreert automatisch het vaarverkeer in de haven. Dit doet een intelligent videosysteem dat werkt met kunstmatige intelligentie. De kunstmatige intelligentie herkent het scheepstype en het systeem legt tegelijk ook de datum/tijd en vaarrichting vast. De Havenbedrijf medewerkers houden in een dashboard het totaaloverzicht van activiteiten in de haven bij. Het registratiesysteem waarborgt de privacy van de havenbezoekers. Het systeem registreert geen persoonsgegevens en opvarenden komen niet zichtbaar in beeld.

Komende jaren wordt het registratiesysteem verder ontwikkeld. Zo moet hetzelfde systeem ook de politie in de toekomst gaan ondersteunen om ondermijning in de haven gezamenlijk met de gemeente tegen te gaan. Het weerbaar maken van onze haven tegen ondermijnende activiteiten op en vanaf het water vraagt om deze noodzakelijke stap. Het ontwikkelen van dit basis registratiesysteem is dan ook mede mogelijk gemaakt dankzij gelden uit het Ondermijningsfonds van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Ga naar de inhoud