Zoek
facetten header
In een nieuwe innovatiehub werken gemeente Den Haag en politie aan slimme oplossingen voor de veiligheid van Den Haag

In een nieuwe innovatiehub werken gemeente Den Haag en politie aan slimme oplossingen voor de veiligheid van Den Haag

Onder grote belangstelling verrichtte wethouder Kavita Parbhudayal samen met politiechef Paul van Musscher van de eenheid Den Haag de officiële opening van de Innovatiehub voor Veiligheid (Smart City). De innovatiehub is een fysieke plek van de gemeente en de politie, om samen onder één dak te werken aan technologische innovaties in het veiligheidsdomein. Lopende voorbeelden rondom Living Lab Scheveningen zijn crowdmanagement, dronedetectie en automatische detectie van scheepvaart in de haven. Aanwezigen konden hiermee kennismaken in de innovatiemarkt die voor de gelegenheid was ingericht.

Kavita Parbhudayal vertelde “In een groeiende en verdichtende stad als Den Haag behoren veiligheid en leefbaarheid tot de belangrijkste uitdagingen. Ik ben daarom blij met de komst van de Innovatiehub voor Veiligheid. We gaan hier leren hoe nieuwe technologie de politie en gemeente kan helpen slimme oplossingen te bedenken die bijdragen aan een veilige stad.” 

Een veilige Smart City 

Nieuwe technologie wordt steeds vaker ingezet om de veiligheid en leefbaarheid in steden op een slimme manier te vergroten. Denk aan sensoren die onrust op straat herkennen of data-analyse om ondermijning op te sporen. Vaak gaat het om losse initiatieven, waarbij steeds opnieuw moet worden nagedacht over de techniek en de juridische en ethische randvoorwaarden. In de Innovatiehub werken we samen aan deze vernieuwingen die bijdragen aan de veiligheid in de stad. Zo bundelen we krachten om te innoveren en kunnen we geslaagde innovaties beter en sneller opschalen. 

Innovatie en digitalisering zijn onlosmakelijk met ons werk verbonden, vindt politiechef Van Musscher. ‘Wat deze samenwerking zo uniek maakt, is dat dit niet alleen voor Den Haag interessant is. Juist ook omdat de kennis en ervaringen die we hier samen opdoen, delen we met andere steden.’ 

Nieuwe initiatieven 

Dit jaar gaan de politie en de gemeente samen een aantal nieuwe projecten starten in de innovatiehub.  Zo wordt er een experiment opgezet om  (illegale) dronevluchten in Den Haag te detecteren én wordt er onderzoek gedaan naar het slim en privacyvriendelijk uitwisselen van data uit camerabeelden.  

Ook andere steden en politie-eenheden in Nederland profiteren van de kennis die wordt opgedaan in de innovatiehub. Via de Impact Coalitie Safety & Security worden de ervaringen gedeeld. Dit is een landelijke samenwerking tussen gemeenten, politie, kennisinstellingen en bedrijven en wordt ondersteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Security Delta (HSD). 

Lees ook: Telegraaf – 17 februari 2023 – Lachgasdetectie en virtuele agent

Ga naar de inhoud