Zoek
facetten header
Communicatierichtlijn Overheidssensoren

Communicatierichtlijn Overheidssensoren

Introductie use case

De gemeente Den Haag heeft meegewerkt aan een landelijke communicatierichtlijn voor overheidssensoren. Deze richtlijn informeert burgers over dataverzameling met sensoren in de buitenruimte. De richtlijn is ontwikkeld door het Delftse social designbureau Muzus in opdracht van een landelijk consortium (bestaande uit de gemeenten Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, provincie Noord-Brabant en de VNG). In de use case test de gemeente de richtlijn op een aantal locaties in Den Haag.

Waarom de use case

Sensoren zijn op veel plekken in de buitenruimte te vinden: een camera die de hoeveelheid mensen telt op de Scheveningse boulevard, een gewichtssensor die meet hoe vol de afvalbak zit of een flitspaal op een druk kruispunt. De gemeente Den Haag gebruik sensoren om inzicht te krijgen in de publieke ruimte en zo de leefbaarheid in de stad te vergroten. Transparantie over de inzet van sensoren in de publieke ruimte is belangrijk. Daarom neemt de gemeente Den Haag een trekkersrol in het testen van de ontwikkelde communicatierichtlijn.

Bord Communicatierichtlijn Overheidssensoren

Hoe werd de use case mogelijk gemaakt

Voor het testen van de richtlijn werd er samengewerkt met de gemeenten Amsterdam en Utrecht, de politie en Muzus. Binnen Den Haag werd de use case uitgevoerd in gezamenlijke opdracht van de Directie Veiligheid en het Expertisecentrum Digitale Innovatie & Smart City. De testlocaties van de richtlijn waren:

  • Het gebied tussen Holland Spoor en de Bijenkorf 
  • De Noordboulevard van Scheveningen
  • Een aantal publieke sportvoorzieningen in de stad 

Voor informatie over cameratoezicht zie: https://www.denhaag.nl/nl/veiligheid/cameratoezicht/

Het doel

De pilot is uitgevoerd als interne validatie binnen de gemeente Den Haag. Hierbij werd onderzocht wat er komt kijken bij de implementatie van de richtlijn en hoe deze als standaard kan worden opgenomen in de gemeentelijke organisatie. Ook werd de werking van de borden, stickers en de online website geëvalueerd. Dit heeft inzicht opgeleverd in hoe de richtlijn aanslaat en hoe maatwerk kan worden geleverd per situatie. Door deze kennis te bundelen, is het nu laagdrempeliger voor collega’s en andere gemeenten om de richtlijn te gebruiken.

Meer informatie?

Klik hier voor meer informatie en de volledige richtlijn. Neem bij specifieke vragen contact op met het aanspreekpunt van de use case Hidde Kamst (hidde.kamst@denhaag.nl) of e-mail een algemene vraag naar het Living Lab Scheveningen via smartthehague@denhaag.nl.

Communicatierichtlijn Overheidssensoren 6
Ga naar de inhoud