Zoek
facetten header
Slim drukte meten tijdens The Life I Live Koningsnacht

Slim drukte meten tijdens The Life I Live Koningsnacht

Den Haag vierde afgelopen vrijdag Koningsnacht tijdens een geslaagde editie van The Life I Live. Zo’n 200.000 bezoekers genoten van de muziek, de sfeer, een hapje en een drankje. Het was lekker druk en gelukkig zat ook het weer mee. 

Zoveel feestgangers in het Haagse centrum is natuurlijk heel gezellig. Tegelijkertijd is het ook goed om te weten als het ergens té druk is. Zo blijft het voor iedereen leuk en veilig. Tijdens deze 2024-editie van het festival is daarom voor het eerst gebruik gemaakt van slimme druktemeters die volledig anoniem drukte meten.

Crowd Safety Manager

De data van de druktemeters was voor de festivalorganisatie, politie en gemeente inzichtelijk in de Crowd Safety Manager. Deze Crowd Safety Manager is een digitale kaart met bijvoorbeeld informatie over het verkeer, openbaar vervoer en de vulling van de parkeergarages. En nu dus ook actuele informatie over de drukte in de stad.

druktemeting

Hoe werken de slimme druktemeters? 

Het zijn sensoren die een draadloos signaal uitzenden. Eenzelfde soort signaal waarmee je een garagedeur opent. Hoe meer mensen er zijn, hoe meer het signaal afzwakt. Het afgezwakte signaal wordt opgevangen en met slimme berekeningen weet je dan hoe druk het is op een plek. Heel erg privacyvriendelijk, want je hoeft bijvoorbeeld geen camera’s te gebruiken.

SHIELD

De druktemeting is een proef van SHIELD om te onderzoeken hoe de slimme druktemeters veiligheidsprofessionals kunnen helpen tijdens een festival. De druktemeting wordt binnenkort geëvalueerd. SHIELD is een samenwerking tussen de gemeente Den Haag en de politie waarin wordt gewerkt aan allerlei technologische innovaties in het veiligheidsdomein.

druktemeter
Ga naar de inhoud