Zoek
facetten header
Slimme afvalbak

Slimme afvalbak

Introductie use case 

Afvalbeheer op de drukke boulevard van Scheveningen is al jaren een flinke uitdaging. Met miljoenen bezoekers per jaar wordt de gemeente op de boulevard in het hoogseizoen constant geconfronteerd met overvolle afvalbakken en veel zwerfafval.  

20230502 Slimme Afvalbakken 16 scaled 1

Deze use case onderzoekt hoe slimme zelfpersende afvalbakken het afvalbeheer efficiënter en duurzamer kunnen maken. Deze afvalbakken dragen bij aan minder zwerfafval, minder overvolle afvalbakken en uiteindelijk een schonere boulevard. Afhankelijk van het soort afval kunnen deze zelfpersende afvalbakken het afval tot vijf keer zo klein persen.

De afvalbakken zijn slim omdat ze onder andere beschikken over een management monitoring systeem. Met dit systeem kan real-time data worden verzameld, wat betekent dat de data beschikbaar komt op het moment dat deze wordt verzameld. Daarnaast zijn de afvalbakken voorzien van zonnepanelen voor stroomopwekking. De beschermplaat op het zonnepaneel zorgt ervoor dat het hufterproof is en voorkomt verkleuring van het zonnepaneel.

Waarom de use case 

Er waren verschillende redenen om deze use case te starten. De huidige afvalbakken raakten vaak snel vol en bleken niet bestand tegen de specifieke weersomstandigheden op een kustlocatie, wat resulteerde in roestige en kapotte afvalbakken.

Om dit probleem op te lossen, streefde de use case naar een vermindering van zwerfafval op de boulevard en het niet meer hoeven plaatsen van extra afvalbakken tijdens het hoogseizoen. Daarnaast hoopte de gemeente met de data van de slimme afvalbakken meer grip te krijgen op de afvalproblematiek door middel van informatie gestuurd werken (IGW). Zo kon bijvoorbeeld de huidige capaciteit van de afvalbakken worden gemonitord en kon worden voorspeld wanneer de afvalbakken geleegd moesten worden.

Verwachtingen en leerdoelen 

Een belangrijk leerdoel van deze use case is te onderzoeken of de slimme afvalbakken het zwerfafval op de boulevard zowel objectief (feitelijk) als subjectief (zichtbaarheid) kunnen verminderen, rekening houdend met het specifieke (toeristische) karakter van het gebied.

De gemeente verwacht met deze use case een afname van het aantal afvalbakken, waarbij de afvalbakken bestand zijn tegen vandalisme. Tegelijkertijd zou deze nieuwe oplossing moeten bijdragen aan een efficiënter en duurzamer beleid rondom afvalbeheer.

20230502 Slimme Afvalbakken 1 scaled 1
Slimme afvalbakken
Slimme afvalbakken
Slimme afvalbakken
Slimme afvalbakken

Hoe wordt de use case mogelijk gemaakt 

De use case wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking van stadsdeel Scheveningen, Beleidsafdeling Afval & Schoon, Haagse Straat Organisatie en het Living Lab Scheveningen. Leverancier van de slimme afvalbakken is Mr. Fill. 

Meer informatie 

Interesse in meer informatie over deze use case? Neem dan contact op met Ricardo de Roos (ricardo.deroos@denhaag.nl) Of stuur een algemene vraag naar Living Lab Scheveningen via smartthehague@denhaag.nl.  

Ga naar de inhoud