Zoek
facetten header
Slimme afvalbak

Slimme afvalbak

Introductie Use Case 

Afvalbeheer op de drukke boulevard van Scheveningen is al jaren een flinke uitdaging. Met miljoenen bezoekers per jaar wordt de gemeente op de boulevard in het hoogseizoen constant geconfronteerd met overvolle afvalbakken en veel zwerfafval.  

20230502 Slimme Afvalbakken 16 scaled 1

Deze use case onderzoekt op welke manier slimme zelfpersende afvalbakken het afvalbeheer efficiënter en duurzamer kan inrichten en hoe deze kunnen bijdragen aan minder zwerfafval, minder overvolle afvalbakken en uiteindelijk tot een schonere boulevard. Afhankelijk van het soort afval kan deze zelfpersende afvalbak het afval tot vijf keer zo klein persen.

Het gaat om een slimme afvalbak omdat het onder andere beschikt over een management monitoring systeem. Met dit systeem kan real-time data worden verzameld. Real- time data zijn data die beschikbaar komen op het moment dat ze zijn verzameld.  De afvalbakken zijn voorzien van zonnepanelen voor stroomopwek. De beschermplaat op het zonnepaneel zorgt ervoor dat het hufterproof is en gaat verkleuring van het zonnepaneel tegen.

Waarom de use case 

Er zijn verschillende redenen om deze use case te starten. De huidige afvalbakken zitten vaak vol. Daarbij blijken de huidige afvalbakken niet voldoende bestendig te zijn tegen de specifieke weersomstandigheden op een kustlocatie, wat vervolgens resulteert in roestige en kapotte afvalbakken.  

Om dit op te lossen streeft de use case naar een vermindering van zwerfafval op de boulevard en het niet meer hoeven plaatsen van evenementenbakken in het hoogseizoen. Ook hoopt de gemeente met de data van de slimme afvalbakken meer grip te krijgen op de afvalproblematiek door middel van informatie gestuurd werken (IGW). Er kan bijvoorbeeld gezien worden wat de huidige capaciteit is van de afvalbakken en er kan voorspeld worden wanneer de afvalbakken geleegd moeten worden.  

Verwachtingen/ Leerdoelen 

Een belangrijk leerdoel rond deze use case is de vraag of de slimme afvalbakken het zwerfafval op de Boulevard objectief (feitelijk) en subjectief (zichtbaarheid) kunnen verminderen, rekening houdend met het feit dat het gaat om met een specifiek (toeristisch) gebied.  

De gemeente hoopt met deze use case op een afname van het aantal afvalbakken. Waarbij de afvalbakken bestand zijn tegen vandalisme. Tegelijkertijd zou deze nieuwe oplossing bij moeten dragen aan een efficiënter en duurzamer beleid rondom afvalbeheer.

20230502 Slimme Afvalbakken 1 scaled 1
Slimme afvalbakken
Slimme afvalbakken
Slimme afvalbakken
Slimme afvalbakken

Hoe wordt de use case mogelijk gemaakt 

De use case wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking van stadsdeel Scheveningen, Beleidsafdeling Afval & Schoon, Haagse Straat Organisatie en het Living Lab Scheveningen. Leverancier van de slimme afvalbakken is Mr. Fill. 

Meer informatie 

Interesse in meer informatie over deze use case? Neem dan contact op met Ricardo de Roos (ricardo.deroos@denhaag.nl) Of stuur een algemene vraag naar Living Lab Scheveningen via smartthehague@denhaag.nl.  

Ga naar de inhoud