Zoek
facetten header
Stadmeten Den Haag

Stadmeten Den Haag

Broedplaats voor de meetbare stad 

Hoe schoon is de lucht in jouw wijk? Wat is de (zwem)kwaliteit van het water voor je deur? En wat is het effect van schaduw op zomerse dagen? In onze stad is een wereld te meten. De gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland starten daarom het project Stadmeten Den Haag.  

Dataverzameling is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Steeds vaker wordt dit in samenwerking opgezet. Overheden, kennisinstellingen en burgers werken op steeds meer plekken in Nederland samen om met hulp van sensoren omgevingsfactoren zoals luchtkwaliteit, grondwater en hitte in kaart te brengen. Zie bijvoorbeeld de projecten Pientere Tuinen of Hollandse Luchten.

“Deze gezamenlijke meetprojecten geven nieuwe inzichten, maar maakt de deelnemers ook meer betrokken bij hun eigen leefomgeving” duidt Hidde Kamst, adviseur bij de gemeente Den Haag. “Juist hierom onderzoeken we in Stadmeten Den Haag de kansen om meer samen te meten in de stad. Het project is hopelijk ook de start van een nieuwe Haagse meetgemeenschap”. 

Samen aan de slag 

“Iedereen is welkom bij Stadmeten Den Haag. Er is geen specifieke voorkennis nodig om mee te doen” benadrukt Tayra Algera. Tayra is initiatiefnemer vanuit de provincie Zuid-Holland. “Het programma is gericht op de leefomgeving, dataverzameling en sensortechnologie. De leefomgeving kan van alles zijn: waterkwaliteit, luchtvervuiling, hitte, geluid, grondwater, luchtvochtigheid, etc.”. 

Stadmeten Den Haag bestaat uit 6-8 bijeenkomsten waarin we richting een meetgemeenschap werken. Hierin is er tijd om je eigen meetproces te ontwerpen. Meten begint met een doel. Bijvoorbeeld om meer grip te krijgen op luchtvervuiling bij jou thuis. Of om bij te dragen aan de kwaliteit van het oppervlaktewater in de buurt. Van het doel werken we naar een strategie om dit te realiseren. Bij elke bijeenkomst is er een spreker met specifieke kennis van het onderwerp aanwezig.  

De bijeenkomsten vinden plaats op dinsdagavonden van 18:00 tot 20:00 en zijn inclusief eten. De locatie is The Hague Tech, naast station Laan van NOI. De eerste bijeenkomst is op 5 september. De exacte data en tijden zijn te vinden op Meetup. (Let op! Tot half augustus alleen Engelstalig). Er is plaats voor ongeveer 30 deelnemers. Bij voorkeur kunnen deelnemers bij alle sessies aanwezig zijn.

Het nieuwe project wordt ondersteunt door GovTech NL. Dit is een platform dat mensgerichte innovatie in de publieke sector faciliteert. GovTech NL heeft ruime ervaring met het organiseren van interactieve bijeenkomsten. Ook heeft GovTech NL een netwerk met relevante partijen die kunnen bijdragen aan het project. 

Tayra:  “We starten dit project met veel energie. Dus we hopen op veel aanmeldingen. Iedereen kan zich vanaf vandaag aanmelden via Meetup!”  Hidde is enthousiast maar met een boodschap: “De focus ligt op samen inzichten verzamelen over de Haagse leefomgeving. Er is geen garantie dat je persoonlijke doel gerealiseerd wordt. Ook niet als het gaat om specifiek beleid van de gemeente of provincie.”  

Wil je meedoen met Stadmeten Den Haag? Meld je dan aan voor de eerste bijeenkomst via Meetup! In augustus krijg je dan een bericht met een link om je te registreren voor het hele programma. 

Heb je een vraag over Stadmeten Den Haag? Stuur dan een mail naar smartthehague@denhaag.nl

Ga naar de inhoud