Zoek
facetten header

SHIELD

Samenwerking Hub voor Innovatie Experimenten en Leren van Digitaliseren 

In deze innovatiehub werken de gemeente Den Haag en de politie onder de naam SHIELD samen aan technologische innovaties in het veiligheidsdomein. 

Een veilige Smart City

Nieuwe technologie wordt steeds vaker ingezet om de veiligheid en leefbaarheid in steden op een slimme manier te vergroten. Denk aan sensoren die onrust op straat herkennen of data-analyse om ondermijning op te sporen. Vaak gaat het om losse initiatieven, waarbij steeds opnieuw moet worden nagedacht over de techniek en de juridische en ethische randvoorwaarden.  

In SHIELD werken de politie en de gemeente fysiek samen aan vernieuwingen die bijdragen aan de veiligheid in de stad. Zo worden krachten van beide organisaties gebundeld om te innoveren en kunnen geslaagde innovaties beter en sneller opgeschaald worden. 

Lopende voorbeelden 

Lopende voorbeelden in het Living Lab Scheveningen zijn crowd management, proef met detectie van lachgasgebruik en automatische detectie van scheepvaart in de haven.   

Initiatieven  

In SHIELD wordt aan de volgende use cases gewerkt:

HSD Campus 

SHIELD heeft zich gevestigd in HSD Campus. Hier werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen uit het hele land samen, om kennis te delen en producten en diensten te ontwikkelen die bijdragen aan een veiligere wereld. 

Impact Coalitie Safety & Security

Het doel van SHIELD is dat ook andere steden en eenheden in Nederland profiteren van de kennis die wordt opgedaan. Via de Impact Coalitie Safety & Security(externe link) worden de ervaringen gedeeld. Deze landelijke samenwerking tussen gemeenten, politie, kennisinstellingen en bedrijven wordt ondersteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Security Delta (HSD). 

 

Lees ook:

Ga naar de inhoud